Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κεφάλαιο της καθημερινότητας κυρίως των ασκούμενων οι οποίοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρούν σχετικά χαμηλό σωματικό λίπος στο σώμα τους. Η διατροφή απαιτεί συνεχή προσπάθεια καθόλη την διάρκεια της ημέρας καθώς δεν βασίζεται μόνο στο χρόνο και την ποιότητα των τροφίμων και υγρών που θα καταναλώσουμε, αλλά και σε εκείνα που δεν πρέπει να καταναλώσουμε.
Μπορούμε να πούμε πώς ο σωστός τρόπος διατροφής πρέπει να είναι καθημερινός και να ενταχθεί ομαλά στην καθημερινότητα-κουλτούρα του κάθε ασκούμενου. Οι ακρότητες, υπερβολές ή στερήσεις, ποτέ δεν ωφελούν και αν έχουν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, σίγουρα θα είναι παροδικό.
Για τους μη ασκούμενους ιδανική ημερήσια πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (σε θερμιδική αξία) προτείνεται το ποσοστό του 50% να προέρχεται από υδατάνθρακες, το 20% από πρωτεΐνες και το 30% από λίπη. Για τους πιο δραστήριους που ασκούνται καθημερινά σχεδόν, μια σχετική αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων μέχρι και 60% με έκπτωση στην πρόσληψη των λιπών (20%) θεωρείται ιδανικότερη ενώ στον αγωνιστικό αθλητισμό το ποσοστό των υδατανθράκων μπορεί να φτάσει και το 70%, σε αθλήματα με μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις.
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις τα συχνά γεύματα, που μπορούν να είναι από τέσσερα έως έξι στο εικοσιτετράωρο, θα διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, τροφοδοτώντας το σώμα συνεχώς με την απαιτούμενη ενέργεια. Επίσης τα συχνά γεύματα θεωρούνται ιδανικά καθώς ενεργοποιούν συχνότερα το γαστρεντερικό σύστημα, προς όφελος της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών αλλά και βελτιώνοντας τον ρυθμό απέκκρισης υποπροϊόντων.
Εξίσου σημαντική είναι η θερμιδική αξία των γευμάτων. Τα πρώτα γεύματα της ημέρας είναι πιο ωφέλιμο να είναι πλουσιότερα ενεργειακά ενώ τα τελευταία πρέπει να είναι πιο πτωχά σε υδατάνθρακες και λίπη. Με αυτό τον τρόπο καθημερινά, η ενεργειακή μας δαπάνη εστιάζεται στην προσλαμβανόμενη ενέργεια, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα αποθέματά του ο οργανισμός. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες η περίσσεια υδατανθράκων που προσλάβαμε να μετατραπεί σε σωματικό λίπος κατά την διάρκεια της νυκτερινής ανάπαυσης.
Στον καθημερινό αγώνα για σωστή διατροφή δεν υπάρχουν μαγικές τροφές. Τα τρόφιμα που υπόκεινται τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και λιγότερο ύποπτα για τις υπόλοιπες ουσίες που πιθανώς περιέχουν. Η μεσογειακή διατροφή από τροφές που παρασκευάζουμε/μαγειρεύουμε οι ίδιοι θα έχουν πάντα ένα θετικό πρόσημο που δεν μπορεί να αναιρεθεί. Επιπλέον, κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν υποκαθιστά τις σωστές διατροφικές συνήθειες καθώς ελάχιστα από αυτά έχουν ικανοποιητική απορρόφηση.
Στο πλαίσιο της κάθε δύσκολης καθημερινότητας σε συνάρτηση με την διατροφή, ίσως η θεμέλια αρχή είναι τι επιλέγουμε και τελικά πόσο είμαστε διατεθειμένοι, να το διεκδικήσουμε!





